Tips bij het kiezen van een verzekering

20 februari 2024 | Door redactie

Schade aan het bedrijfspand, de inventaris of andere bedrijfsmiddelen kan ervoor zorgen dat bedrijfsprocessen stil komen te liggen. Sommige risico’s zijn niet honderd procent uit te sluiten, zoals schade door brand, water of inbraak. Om financiële gevolgen te voorkomen is het goed om de verzekeringen regelmatig onder de loep te nemen.

Elke organisatie bepaalt zelf het risico dat ze bereid is te lopen. Toch kan het verstandig zijn voor een aantal dingen een verzekering af te sluiten, zodat de financiële schade beperkt blijft. Een van de belangrijkste zaken om te verzekeren is het bedrijfspand en de eventuele bijgebouwen. Het bedrijfsgebouw is namelijk cruciaal voor de bedrijfsvoering. Bij een eigen bedrijfspand horen een gebouwenverzekering, glasverzekering, inventarisverzekering, een verzekering voor machines, installaties, instrumenten en andere apparatuur, een goederenverzekering, computer- en elektronicaverzekering, een geldverzekering, een milieuschadeverzekering en een brandverzekering. 

Korting bij bundeling verzekeringen

Dit lijkt een enorme berg, maar door verzekeringen (infographic) te bundelen in een ondernemerspakket, kan uw organisatie bij de meeste verzekeraars van een aantrekkelijke korting  profiteren. Er zijn ook allriskverzekeringen voor computers en elektronica. Er is dan altijd voldoende dekking en smartphones en draagbare apparatuur buiten het risicoadres zijn meeverzekerd. Let erop dat verzekeringen van de inventaris ook wel bedrijfsmiddelenverzekering of roerendezakenverzekering worden genoemd. Laat de herbouwwaarde van het bedrijfspand taxeren. Dat voorkomt onderverzekering.

Tips voor verzekeren in en na een pandemie

Het kan ook voorkomen, bijvoorbeeld bij een pandemie, dat organisaties te maken krijgen met debiteuren die hun facturen niet kunnen betalen. Hiervoor kan het handig zijn een kredietverzekering af te sluiten. Daarnaast is het verstandig om na te gaan of door een pandemie of andere crisis bedrijfsactiviteiten zijn veranderd: wordt de bestelbus van de zaak bijvoorbeeld gebruikt voor het rondbrengen van maaltijden? Is de inrichting van het pand aangepast? Is de opslag van niet verkochte goederen veilig? Valt een eventueel nieuw afzetgebied onder de dekking? Zijn er leveringsvoorwaarden gewijzigd? Neem alle verzekeringen van de organisatie onder de loep en stem ze af met de verzekeraar. Bespreek ook welke ondernemersschade niet gedekt is, want vaak beperkt dekking zich tot materiële schade.