Binnenkort nadenken over uw zorgverzekering!

13 oktober 2010 | Door redactie

Uiterlijk 16 november ontvangt u een aanbod van uw zorgverzekeraar voor 2011. Hierin staan de voorwaarden die volgend jaar gelden voor het pakket dat u nu afneemt en ook vindt u hierin de bijbehorende premie die u moet gaan betalen als u het aanbod accepteert. Ook is het mogelijk om bij uw huidige zorgverzekeraar over te stappen op een ander pakket met meer of minder dekking en te betalen premie.

Jaarlijks ontvangt u in november een aanbod van uw zorgverzekeraar voor uw polis van het daaropvolgende jaar. Op basis hiervan kunt u beslissen of u bij uw huidige zorgverzekeraar wilt blijven, of dat u wilt overstappen. Als u het aanbod accepteert hoeft u niets te doen, maar als u wilt overstappen moet u wel actie ondernemen. U heeft dan tot 1 januari de tijd om uw huidige zorgverzekering op te zeggen. Daarna moet u voor 1 februari een andere zorgverzekering afsluiten per 1 januari. Doet u dat niet, dan krijgt u een boete van 130% van de premie, die u betaald zou hebben als u bij uw oude zorgverzekeraar was gebleven.

Overstappen hoeft niet

Mocht u het niet eens zijn met het aanbod van uw huidige zorgverzekeraar voor 2011, dan betekent dit niet dat u geen andere mogelijkheid heeft dan over te stappen. Zo loont het vaak ook om bij uw zorgverzekeraar te informeren naar alternatieven die ze u kunnen bieden, zoals een ander pakket. Ook kunt u de premie vaak aanmerkelijk omlaag brengen door uw vrijwillige eigen risico op te krikken. Uiteraard staat daar wel tegenover dat u een groter bedrag zelf moet betalen als u ziektekosten heeft.