Medewerkers kunnen ziek zijn van de zomer

26 juni 2019 | Door redactie

De meeste werknemers tellen de dagen af tot het begin van het zomerseizoen. Een klein deel wordt echter ongelukkig van de overdaad aan zon en het licht van de zomer. Zij lijden aan een zomerdip of zelfs een zomerdepressie.

Zonlicht heeft voor de meeste mensen een positieve uitwerking. Door het zonlicht maken we vitamine D en endorfine (het ‘gelukshormoon’) aan. Zonlicht schijnt ook een positief effect te hebben op de bloeddruk en de kans op een beroerte te verminderen. Maar zoals er ochtendmensen en avondmensen zijn, zo zijn er ook zomermensen en wintermensen.

Verstoring van het dag-nachtritme

Een zomerdip treft zo’n één op de driehonderd mensen. Ongeveer 0,1% van de bevolking heeft last van een zomerdepressie. Een verklaring van een zomerdepressie is een verstoring van het dag-nachtritme door de lange dagen. De zomer voelt voor mensen met een zomerdepressie als een opeenvolging van eindeloze dagen met een overdaad aan licht. Zij hebben de donkere avond nodig om de dag te verwerken, maar in de zomer ontbreekt dit rustmoment. Mensen gaan naar bed als het nog licht is, en buiten is dan meestal nog veel activiteit. Ze slapen lichter en korter en niet iedereen kan daar even goed tegen. Dit leidt tot slaapgebrek, vermoeidheid, onrust en tot gebrek aan eetlust.

Op tijd hulp inschakelen

Zoals gezegd komt zomerdepressie niet heel vaak voor, maar het zou zomaar kunnen dat één van uw medewerkers eraan lijdt. Als de depressieve gevoelens gaan overheersen en het functioneren (op het werk en privé) in de weg staan, is het verstandig om hulp in te schakelen. Er zijn op internet diverse zelftesten te vinden die een eerste indicatie kunnen geven of uw medewerker depressief is of niet. Daarna komt de bedrijfsarts in beeld.

Artsen nemen zomerdepressie niet altijd serieus

Omdat een zomerdepressie niet vaak voorkomt en een tamelijk onbekend fenomeen is, kan het zijn dat de bedrijfsarts de klachten bij zijn beoordeling (tool) niet meteen serieus neemt. De medewerker moet zich echter niet met een kluitje in het riet laten sturen. Als hij ernstige depressieve klachten heeft, is behandeling en eventueel zelfs medicatie noodzakelijk.