Verzuimcijfers rijzen de pan uit door griep en COVID-19

22 april 2022 | Door redactie

Doordat corona gezelschap heeft gekregen van het influenzavirus, blijft het aantal verzuimmeldingen stijgen. Griep was vorige maand de belangrijkste verzuimoorzaak. Werkgevers moeten voorzichtig blijven en met werknemers die verkoudheidsklachten hebben, overleggen wat verstandig is: naar het werk komen of niet.

In maart 2022 was het gemiddelde verzuimpercentage (tool) in Nederland 5,6%. Dat is opnieuw een stijging: in februari 2022 was het verzuimpercentage 5,5%. De belangrijkste oorzaak van deze stijging is de griepgolf. Daarnaast zijn er ook nog steeds mensen die besmet raken met de omikron-variant van het coronavirus. Beide zorgden voor een record aantal ziekmeldingen: voor elke 100 werkenden waren er in maart 11 verzuimmeldingen, zo blijkt uit cijfers van arbodienstverlener HumanTotalCare. In 35% van de verzuimgevallen van vorige maand was griep de reden voor de ziekmelding en in 30% van de gevallen was dat corona.

Verkouden werknemers melden zich ziek

Een andere reden waarom er zo veel meer ziekmeldingen zijn, is dat werknemers zich waarschijnlijk eerder ziekmelden als ze verkoudheidsklachten of griepachtige klachten hebben. Door corona en het advies om vooral thuis te blijven bij klachten, zijn werknemers voorzichtiger met naar het werk komen. Bij klachten melden ze zich dan dus maar ziek. Werkgevers kunnen hierover het gesprek aangaan met hun medewerkers. Als iemand wel verkoudheidsklachten heeft of lichte griepverschijnselen, maar aangeeft nog wel te kunnen werken, kan ook in overleg besloten worden dat de werknemer thuis blijft en daar zijn werkzaamheden doet..   

Toename corona na de zomer

Hoewel in maart 2022 het influenzavirus de belangrijkste veroorzaker van verzuim was, is de verwachting dat het aantal coronabesmettingen na de zomer ook weer zal toenemen. In de relatief warme zomermaanden zijn virussen minder actief, maar zodra het kouder wordt neemt de kans op een nieuwe corona-uitbraak weer toe. Werkgevers doen er goed aan de basisregels te handhaven: afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Dit helpt niet alleen tegen verspreiding van het coronavirus, maar ook van het influenzavirus. Ook moeten zij er rekening mee houden dat er misschien weer vaccinatiecampagnes volgen, met alle gevolgen van dien. Het is dus nog te vroeg om het post-coronatijdperk in te luiden.