Maximumtarief VOG blijft gelijk in 2017

Het maximumtarief voor het aanvragen van een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) bedraagt ook in 2017 € 41,35. Soms kan een VOG gratis worden verstrekt.

28 december 2016 | Door redactie

Het tarief voor het aanvragen van een VOG via de gemeente stijgt volgend jaar niet en bedraagt dus ook in 2017 maximaal € 41,35. Dit heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laten weten. De gemeente moet voor elke VOG-aanvraag € 33,85 afdragen aan de overheid. Wat overblijft na deze afdracht, is een vergoeding voor de werkzaamheden van de gemeente. Het tarief zou dus per gemeente kunnen verschillen. Voor het aanvragen van een digitale VOG betaalt de werknemer of vrijwilliger volgend jaar nog steeds € 33,85.

Gratis VOG aanvragen

In sommige sectoren is het verplicht om voor elke werknemer en vrijwilliger een VOG aan te vragen (tool). Uit de verklaring moet blijken dat het gedrag van de werknemer of vrijwilliger geen bezwaar vormt voor het vervullen van de functie in uw organisatie.
Werkt uw organisatie met jongeren of mensen met een verstandelijke beperking, dan kunnen de werknemers en vrijwilligers vaak een gratis VOG aanvragen. Recent heeft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie aangegeven dat deze regeling ook na 1 januari 2017 blijft bestaan.