Politiegegevens spelen nu ook een rol bij VOG

2 september 2015 | Door redactie

Een aanvraag voor de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan nu ook worden afgewezen enkel op basis van politiegegevens. Voorheen kon een VOG alleen worden geweigerd op basis van justitiële gegevens.

Op 1 juli jl. heeft er een wijziging van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens plaatsgevonden. Daardoor kan Justis, de screeningsautoriteit die bepaalt of een werknemer of vrijwilliger een VOG krijgt, de aanvraag van de VOG nu ook beoordelen op basis van politiegegevens. Voorheen was het zo dat als er een politieonderzoek liep naar iemand voor een relevant misdrijf, hij toch een VOG kon krijgen als hij niet eerder al was veroordeeld voor een strafbaar feit. Nu mag Justis geen VOG afgeven als alleen uit politiegegevens blijkt dat een werknemer of vrijwilliger geen goed gedrag heeft vertoond. Dit geeft u net wat meer zekerheid over het goede gedrag van (nieuwe) werknemers en vrijwilligers. 

Gebruik het nieuwe aanvraagformulier

Let erop dat als een werknemer of vrijwilliger een VOG wil aanvragen, hij hiervoor het nieuwe aanvraagformulier (pdf) gebruikt. Gemeentes nemen sinds 1 augustus 2015 oude aanvraagformulieren niet meer in behandeling. Komt uw organisatie in aanmerking voor een gratis VOG, dan kunnen vrijwilligers voor hun aanvraag terecht op de speciale website.