Prijsstijging VOG gehandhaafd ondanks vragen

De verhoging van de aanvraagkosten van de Verklaring omtrent gedrag (VOG) heeft geleid tot Kamervragen. Het zou namelijk ongunstig zijn voor kleine vrijwilligersorganisaties die niet in aanmerking komen voor een gratis VOG. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft in zijn antwoord duidelijk gemaakt dat hij de plannen niet wil wijzigen.

8 januari 2016 | Door redactie

ChristenUnie en CDA hadden een aantal vragen ingediend over de prijsverhoging van de VOG en de gevolgen ervan voor vrijwilligersorganisaties. Dijkhoff liet daarop weten  de plannen voor de prijsverhoging niet te willen wijzigen of de voorwaarden voor de gratis VOG te versoepelen. Ook de vraag of het mogelijk was om te onderzoeken of elke vrijwilliger die met minderjarigen werkt in aanmerking kan komen voor een gratis VOG kreeg nul op het rekest. Hiervoor is volgens Dijkhoff geen ruimte in het budget van het ministerie. 

Prijsstijging financiert gratis VOG

Dijkhoff liet verder weten dat de prijsverhoging niet voor niets is. Zo wordt de gratis VOG-regeling voor vrijwilligers die via vrijwilligersorganisaties met kwetsbare doelgroepen werken gefinancierd uit de tariefsverhoging. Daarnaast is het tarief van de VOG de afgelopen tien jaar ongewijzigd gebleven. Vereniging NOV heeft de staatssecretaris gevraagd om het effect van de prijsverhoging op vrijwilligers en organisaties alsnog te toetsen. De kosten voor de aanvraag van de VOG via de gemeente bedragen per 1 maart 2016 € 41,35 (nu: € 30,05). Het aanvragen van de digitale VOG kost straks € 33,85 (nu: € 24,55).