Risico’s door prijsstijging VOG per 1 maart

24 februari 2016 | Door redactie

De verhoging van de kosten voor het aanvragen van de Verklaring omtrent het gedrag (VOG) brengt grote risico’s met zich mee. Organisaties zullen daardoor namelijk geen VOG meer aanvragen of moeten bezuinigen op andere uitgaven aan vrijwilligers. Hierover zijn recent Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Voor sommige functies is het wettelijk verplicht om een VOG aan te vragen. Een werknemer krijgt de verklaring alleen als er in het verleden geen strafbare feiten zijn gepleegd. Aan het aanvragen van een VOG zijn meestal wel kosten verbonden. Per 1 maart van dit jaar stijgen de kosten van de aanvraag van de VOG. Verschillende vrijwilligersorganisaties hebben al aangegeven dat ze dan geen VOG meer aanvragen, omdat ze de kostenstijging niet kunnen dragen. De veiligheidswaarborg van de VOG zal daardoor in bepaalde organisaties verdwijnen, waardoor ze niet zeker weten wie ze als vrijwilliger binnenhalen.    

VOG gratis voor bepaalde vrijwilligers

Eind vorig jaar liet de staatssecretaris al laten weten dat de kosten voor de aanvraag van een VOG omhoog gaan. Per 1 maart 2016 bedragen de kosten voor de aanvraag van de VOG via de gemeente € 41,35 (nu: € 30,05). Het aanvragen van een digitale VOG kost straks € 33,85 (nu: € 24,55). Onder voorwaarden is de VOG gratis (tool) voor vrijwilligers die met minderjarigen of verstandelijk beperkten werken. De prijsstijging is onder andere nodig om de gratis VOG te bekostigen.

Zorgen over prijsverhoging van de VOG

Voor veel organisaties betekent deze prijsverhoging een flinke kostenstijging. Deze organisaties overwegen om te bezuinigen op andere uitgaven voor vrijwilligers of de VOG helemaal niet meer aan te vragen. Verschillende vrijwilligersorganisaties en de vereniging Nederlandse organisaties vrijwilligerswerk (NOV) hebben hun zorgen schriftelijk kenbaar gemaakt aan de staatssecretaris. Er zijn ook al Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris. Het is nu maar afwachten of de staatssecretaris iets wil doen aan deze risico’s.