VOG voor vrijwilliger niet wettelijk verplicht

3 oktober 2011 | Door redactie

Mensen die als vrijwilliger met kinderen willen gaan werken, worden niet door de overheid verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Die verantwoordelijkheid moet bij de organisatie zelf liggen. Dat heeft staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie geantwoord op Kamervragen.

Als non-profitorganisatie kunt u vrijwilligers natuurlijk wel vragen zo’n verklaring te overleggen. Vooral als de vrijwilliger met kinderen, geld of vertrouwelijke gegevens gaat werken, is het immers belangrijk om te weten wat voor vlees u in de kuip heeft. De verklaring wordt afgegeven op basis van de werkzaamheden die de werknemer gaat doen. Als een vrijwilliger die bij uw organisatie met kinderen moet gaan werken, in het verleden is veroordeeld op basis van een seksueel vergrijp, zal zijn of haar aanvraag niet worden gehonoreerd. Overtredingen die geen samenhang hebben met de reden dat de VOG wordt aangevraagd,  staan het uitreiken ervan niet in de weg.

Vrijwilliger moet zelf digitaal aanvragen

Overigens is nu ook duidelijk dat het met ingang van 1 januari 2012 mogelijk moet zijn om de VOG digitaal aan te vragen. De vrijwilliger moet de verklaring zelf aanvragen, maar hij hoeft hiervoor niet meer speciaal naar het gemeentehuis.