VOG wordt duurder per 1 maart 2016

Vanaf 1 maart 2016 gaat de prijs voor de aanvraag van een Verklaring omtrent gedrag (VOG) omhoog. De prijsverhoging geldt voor zowel de papieren als de digitale VOG.

16 december 2015 | Door redactie

De kosten van de aanvraag voor de VOG via de gemeente stijgen volgend jaar van € 30,05 naar € 41,35. Voor het aanvragen van de digitale VOG betaalt de werknemer of vrijwilliger straks € 33,85 in plaats van € 24,55. Dat is een stijging van bijna 38%. In de meeste gevallen draait uw organisatie op voor deze kosten. De werknemer of vrijwilliger moet de VOG echter zelf aanvragen en zal de aanvraagkosten dan ook moeten voorschieten

Soms is de VOG gratis aan te vragen

Als uw organisatie werkzaam is in een bepaalde sector, zoals de kinderopvang, is de VOG verplicht (tool) voor elke werknemer. In andere sectoren als de zorg, waar ook veel vrijwilligersorganisaties opereren, is de VOG niet altijd wettelijk verplicht maar wel nodig, omdat vrijwilligers met kwetsbare doelgroepen werken. In sommige gevallen kunnen zij echter de digitale VOG gratis aanvragen. Deze regeling eindigt echter op 31 december 2016, maar wordt naar verwachting verlengd.