Werknemers jeugdzorg voortaan geregistreerd

1 mei 2013 | Door redactie

Als bestuurder van een instelling in de jeugdzorg bent u binnenkort verplicht om alle werknemers in uw organisatie te laten registeren in een beroepsregister. Het wetsvoorstel hierover is onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie willen met het wetsvoorstel het werk in de jeugdzorg verder professionaliseren. Om ervoor te zorgen dat uw werknemers in het beroepsregister geregistreerd blijven staan, zult u hen regelmatig bij- en nascholingstrajecten moeten aanbieden. Ook moeten uw werknemers zich voortaan houden aan een beroepscode voor de jeugdzorg en komt er tuchtrecht waarin het beroepsmatig handelen door de eigen branche wordt beoordeeld.

Jeugdzorgmedewerkers moeten zich nu alvast laten registeren

In het bericht ‘VOG ook voor jeugdzorgmedewerkers’ op Bestuur Rendement las u eerder al dat medewerkers in de jeugdzorg verplicht zijn een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen en aan u te overhandigen. Met de campagne ‘Laat zien wat je waard bent’ roept de overheid werknemers in de jeugdzorg op om zich nu alvast te laten registeren, zodat uw organisatie op tijd aan de verplichting voldoet. De precieze datum waarop de wet in werking treedt is nog niet bekend.