Adviseur moet dokken voor onjuiste aangifte

13 mei 2011 | Door redactie

In principe bent u als ondernemer verantwoordelijk voor de juiste indiening van uw aangifte, of u deze nu zelf doet of dat u deze laat verzorgen door een belastingadviseur. Vaak wordt dan ook de boete die samenhangt met een onjuiste aangifte opgelegd aan u. Maar door een aanpassing van de Algemene Wet Bestuursrecht kan nu ook de adviseur een straf voor het doen van een onjuiste aangifte krijgen. En dat is dus onlangs gebeurd.

De adviseur heeft een boete van € 25.000 opgelegd gekregen omdat hij meegewerkt had aan het doen van een onjuiste aangifte. Hij verwerkte namelijk voor zijn cliënt een beleggingsverlies van
€ 800.000 - dat deze in privé had geleden -  in de boekhouding van de bv van de cliënt. Hierdoor kon het verlies in de aangifte vennootschapsbelasting worden afgetrokken. De fiscus ontdekte dit na een boekenonderzoek en startte een strafrechtelijk onderzoek. Tussen de Belastingdienst en de adviseur werd een transactie overeengekomen in de vorm van betaling van een bedrag van € 25.000. Door het Openbaar Ministerie werd ook nog gemeld dat het ging om een fiscalist van een gerenommeerd  kantoor.