Deal Starbucks met fiscus is niet illegaal

Het Europese Hof van Justitie heeft aangegeven dat de deal die Starbucks heeft gesloten met de Belastingdienst geen illegale staatssteun is. De Europese Commissie had een zaak aangespannen tegen ons land omdat het vond dat er oneerlijke belastingvoordelen waren verleend maar daar is dus geen sprake van.

25 september 2019 | Door redactie

In de discussie over het feit dat Nederland een belastingparadijs is voor multinationals heeft de Europese Commissie onlangs bakzeil gehaald. In deze zaak ging het om een onderdeel van Starbucks dat in Nederland was gevestigd. In 2008 sloot deze bv een ruling met de Belastingdienst, waardoor de belastingdruk (tool) voor 2008 met € 20 tot € 30 miljoen in ons land was verminderd.

Oneerlijke belastingvoordelen verleend

De Europese Commissie vond dat het hier om een kunstmatige verlaging ging. Door de toepassing van een constructie met het intellectuele eigendomsrecht in het buitenland werden de vergoedingen voor het branden van koffiebonen in Nederland niet belast. Dit leidde volgens de Commissie tot oneerlijke belastingvoordelen. Het Hof ging hierin niet mee. De rechter gaf aan dat de berekening die de Commissie had gemaakt van de belastingvoordelen hem niet had overtuigd en verklaarde het besluit van de Commissie nietig.

Niet anders behandeld

De staatssecretaris van Financi?n heeft in reactie op dit arrest gezegd dat ‘ het fijn is  dat er nu duidelijkheid is over de staatssteunzaak van de Europese Commissie tegen Nederland over Starbucks. Deze uitspraak betekent dat de Belastingdienst Starbucks niet beter of anders heeft behandeld dan andere bedrijven.'
EHvJ, 24 september 2019, T-760-15

 

Bijlagen bij dit bericht