EC wil af van VPB-vrijstelling overheid

De Europese Commissie (EC) wil dat voortaan alle overheidsbedrijven in Nederland vennootschapsbelasting (VPB) gaan betalen. Doordat Nederland selectief een belastingvoordeel toekent aan overheidsbedrijven die toch concurreren met commerciële bedrijven, vindt Brussel dat er sprake is van staatssteun en dat is verboden.

15 mei 2013 | Door redactie

Momenteel is het in Nederland dat sommige overheidsbedrijven wel VPB-aangifte moeten doen, maar sommige ook niet omdat voor hen een vrijstelling geldt. Dat is oneerlijk vindt de EC, die daarom af wil van de Nederlandse VPB-vrijstelling voor overheidsbedrijven. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft een maand de tijd gekregen om de Europese Commissie te laten weten welke stappen hij gaat ondernemen. 

Aangifte VPB vóór 1 juni indienen bij de Belastingdienst

Ziet de Belastingdienst uw stichting of vereniging als een onderneming, dan moet uw organisatie VPB betalen over de winst. Is dit niet het geval, dan is uw organisatie  niet VPB-plichtig. Is uw vereniging of stichting VPB-plichtig, dan moet u de aangifte VPB vóór 1 juni indienen bij de Belastingdienst. In onderstaande tabel ziet u welke tarieven voor de VPB gelden.

Tarieven VPB in 2013