Europese Commissie zet de VPB op z’n kop

31 oktober 2016 | Door redactie

In de herziene versie van het plan voor een Common Consolidated Corporate Tax Base (CCCTB) heeft de Europese Commissie aangegeven dat ze de belastbare winst voor ondernemingen met een omzet hoger dan € 750 miljoen in alle EU-landen op dezelfde manier wil gaan berekenen.

Om een einde te maken aan belastingontwijking door vooral multinationals, heeft de Europese Commissie een tijdje geleden al een plan gelanceerd dat ertoe moet leiden dat er een geharmoniseerd stelsel komt waarin multinationals hun winst in één lidstaat gaan afdragen. In de herziene versie van dit plan is nu opgenomen dat centraal moet worden geregeld welke aftrekposten toegestaan zijn voor de VPB-plichtige ondernemingen. De EC wil ook de kosten van eigen vermogen aftrekbaar maken. De EU-lidstaten mogen echter nog wel zelf hun tarief voor de VPB (tool) bepalen.  

Kleinere bedrijven mogen kiezen

Voor ondernemingen met een jaaromzet vanaf € 750 miljoen wordt de CCCTB  verplicht. Kleinere bedrijven kunnen zelf eens in de vijf jaar kiezen of zij volgens de Europese of de nationale grondslag VPB willen betalen.