In bv blijven of toch maar terug naar de eenmanszaak?

Iemand die nu zijn onderneming in de vorm van een bv voert kan er heel snel achter zijn of dit financieel en fiscaal nog wel de meest voordelige vorm is. Misschien levert die eenmanszaak namelijk wel meer op. Er is nu een tool van Rendement die het snel uitrekent.

2 oktober 2019 | Door redactie

Een belangrijk voordeel van de bv is natuurlijk de aansprakelijkheid. Een eigenaar van een bv is niet aansprakelijk voor eventuele schulden (uitzondering is wel bestuurdersaansprakelijkheid) terwijl een ondernemer met een eenmanszaak privé wel aansprakelijk is voor schulden. Ook is het belastingtechnisch goedkoper om bij een bepaald winstniveau over te stappen naar een bv waardoor de lagere vennootschapsbelasting moet worden afgedragen.
Maar met de stijging van het tarief voor inkomsten uit aanmerkelijk belang (box 2 van de inkomstenbelasting) dat de eigenaar moet betalen als er bijvoorbeeld dividend uit de bv wordt gehaald en de daling van de tarieven voor de inkomstenbelasting kan het misschien wel gunstiger uitpakken om de bv weer om te zetten naar een eenmanszaak. 

Tool om voordeel te berekenen

Of het daadwerkelijk wat kan opleveren om terug te gaan naar een eenmanszaak is te berekenen aan de hand van een tool van Rendement. Deze rekentool toont het financiële verschil tussen belastingen en kosten bij ondernemen via een bv of in een eenmanszaak. Aftrekposten, bijtelling (voor auto van de zaak) en pensioen blijven bij de berekening buiten beschouwing; de focus ligt op het verschil in fiscale behandeling tussen een bv en een eenmanszaak.

Bijlagen bij dit bericht