Nieuw plan voor harmonisatie van VPB

29 mei 2015 | Door redactie

De Europese Commissie is al een tijdje bezig met het bekijken van de mogelijkheden om de grondslag voor de vennootschapsbelasting in de Europese Unie (EU) te harmoniseren. Binnenkort komt de Europese Commissie met een nieuw plan dat het bestaande voorstel uit 2011 zal vervangen.

In het nieuwe voorstel is aangegeven dat het de bedoeling is om de gemeenschappelijk grondslag in twee fasen in te voeren. Een belangrijk onderdeel van het oude plan is de consolidatie van bedrijfsresultaten tussen activiteiten in verschillende landen. Deze consolidatie had als voordeel dat er nog slechts één belastingloket zou zijn voor de activiteiten in de EU. De verschillende lidstaten moesten de opbrengsten dan verdelen, maar kwamen daar onderling niet uit. De Europese Commissie heeft daarom besloten om dat onderdeel uit te stellen.  

Niet langer omzet en winsten verplaatsen

Verder is het de bedoeling van de Europese Commissie dat ondernemingen niet langer omzet en winsten kunnen verplaatsen naar landen met een gunstig(er) belastingregime. Bedrijven kunnen nu niet in twee landen belasting betalen over dezelfde winst, maar dat moet gaan veranderen. Daarnaast is besloten om de nieuwe methode voor het bepalen van de grondslag en de belasting niet facultatief te maken, maar verplicht voor de bedrijven. Op 17 juni zullen de nieuwe voorstellen door de Europese Commissie worden gepresenteerd.