Nieuwe dividendbelasting tegen belastingontwijking

2 juni 2020 | Door redactie

Het kabinet neemt het zekere voor het onzekere om Nederland af te helpen van zijn imago als 'fiscaal doorsluisland'. Daarom komt er vanaf 2024 een heffing op dividenduitkeringen richting landen met lage belastingtarieven. Die komt bovenop de bronheffing op rentes en royalty’s die vanaf 2021 gaat gelden.

De overheid strijdt al langer tegen bedrijven die in feite alleen maar geld doorsturen aan gelieerde ondernemingen, en weinig bijdragen aan de Nederlandse economie. De heffing die vanaf 2021 gaat gelden moet dat al veel onaantrekkelijker maken. Betalingen van rente of royalty’s naar zogeheten ‘laagbelastende landen’ zijn dan belast tegen het hoge tarief in de vennootschapsbelasting (VPB): 21,7% in 2021. Het etiket laagbelastend krijgen landen die minder dan 9% winstbelasting heffen of op de Europese zwarte lijst voor ‘belastingparadijzen’ staan.

Invoering kan per 1 januari 2024

Als het aan het kabinet ligt komt daar dus vanaf 1 januari 2024 ook nog een soortgelijke heffing op dividenduitkeringen bij. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft laten weten dat ook die heffing gelijk zal lopen met het hoge VPB-tarief. Vijlbrief wil het wetsvoorstel voor de nieuwe heffing nog voor het eind van deze kabinetsperiode klaar hebben, meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer (pdf). De Belastingdienst heeft tot 2024 nodig om de uitvoering van de heffing goed te regelen. Ook geeft de termijn ‘ruimte aan bonafide bedrijven om zich te reorganiseren’, aldus Vijlbrief.

Geldstromen omvangrijker dan gedacht

De bronheffing op dividenduitkeringen zou er eigenlijk al in 2020 komen. Die hoorde namelijk bij het afschaffen van de dividendbelasting, wat toen nog de bedoeling was. De dividendbelasting ontsnapte echter op miraculeuze wijze uit de prullenbak, en de bronheffing op dividenden verdween naar de achtergrond. Dat die er nu alsnog komt, heeft ook te maken met nieuwe berekeningen. Eerder dacht het kabinet op basis van onderzoek dat er in 2016 zo’n € 22 miljard omging in geldstromen naar laagbelastende landen. Maar op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) zou dat in dat jaar eerder rond de € 35 miljard liggen. En voor 2018 kwam DNB uit op zo’n € 36,6 miljard.
Het verschil zit ‘m erin dat in het eerdere onderzoek alleen dividend is meegeteld dat in het lopende boekjaar ook echt als dividend is uitgekeerd. DNB rekent echter alle ingehouden winst mee als ‘potentieel’ dividend.

Bijlagen bij dit bericht