Nog meer wijzigingen in de innovatiebox

28 oktober 2016 | Door redactie

In een tweede nota van wijziging op het Belastingplan 2017 heeft de staatssecretaris van Financiën enkele technische aanpassingen van de innovatiebox bekendgemaakt.

De innovatiebox (tool) is bedoeld voor de bevordering van technische innovatie door bv’s. Als u aan de voorwaarden (tool) voldoet, kan uw bv profiteren van een fiscaal voordeel: innovatieve activiteiten zijn namelijk belast tegen slechts 5% vennootschapsbelasting. In Europees verband zijn onlangs afspraken gemaakt over immateriële activa die ook in aanmerking komen voor de innovatiebox. Als toegangstickets gelden onder andere octrooien en met octrooien vergelijkbare rechten zoals bijvoorbeeld kwekersrechten. In de tweede nota van wijziging heeft de staatsecretaris opgenomen dat de exclusieve licentie op de aanvraag of het aanvullend beschermingscertificaat voor een octrooi of kwekersrecht wordt gelijkgesteld met de aanvraag of het aanvullend beschermingscertificaat. Dit is een verruiming van de regel die stelt dat de innovatiebox alleen gebruikt mag worden als een ander dan de belastingplichtige ontwikkelaar van het immateriële activum het octrooi of kwekersrecht aanvraagt. 

Beperking van het innovatieboxvoordeel

Daarnaast perkt de tweede nota van wijziging een innovatieboxvoordeel in: als een immaterieel activum namelijk verder ontwikkelt, geldt het fiscale voordeel van de innovatiebox slechts voor dat doorontwikkelde deel ervan, maar alleen dan als die doorontwikkeling zelf geldt als immaterieel activum. Als het immaterieel activum waarvoor de innovatiebox is aangevraagd samenhangt met een aanvraag voor een octrooi of kwekersrecht dat niet is toegewezen, wordt het innovatieboxvoordeel teruggenomen.