‘Paradijselijke’ rente en royalty’s belast vanaf 2021

Nederland gaat vanaf 2021 verder de strijd aan met belastingontwijking. Vanaf dan geldt er namelijk een 'bronbelasting' op uitkeringen van rente en royalty’s aan vennootschappen in oorden met een laag belastingtarief, blijkt uit de Prinsjesdag-stukken.

17 september 2019 | Door redactie

De invoering van de bronbelasting is al eerder aangekondigd, maar nu zit er ook echt een uitgewerkt wetsvoorstel bij de Prinsjesdagstukken. De heffing is bedoeld tegen geldstromen via Nederland aan gelieerde lichamen in wat het kabinet ‘laagbelastende jurisdicties’ noemt (ook wel bekend als belastingparadijzen). In het wetsvoorstel staat dat er jaarlijks pakweg € 22 miljard omgaat in dergelijke geldstromen.

Tarief gelijk aan vennootschapsbelasting

De bronbelasting moet vanaf 2021 gaan gelden, en is dan gelijk aan het hoge tarief in de vennootschapsbelasting. Dat staat tegen die tijd op 21,7%. De ‘uitkeerder’ moet de belasting inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. Niet dat het kabinet een berg opbrengsten verwacht van de bronbelasting, zo blijkt uit de toelichting. Waarschijnlijk heeft de heffing een ‘prohibitieve werking’, waardoor de royalty- of rentebetalingen ‘worden verlegd of ophouden te bestaan’. Per saldo wordt de schatkist er dus niet wijzer van, maar draait het vooral om het afschrikken van ontwijkers.

Uitkering aan gelieerde lichamen

Het gaat om uitkeringen aan gelieerde lichamen. Daar is in elk geval sprake van als de uitkeerder meer dan de helft van het stemrecht in de ontvanger houdt. De ‘laagbelastende jurisdicties’ zijn in het wetsvoorstel omschreven als landen die minder dan 9% winstbelasting heffen of op de Europese ‘zwarte lijst’ van belastingparadijzen staan.

Download de complete Miljoenennota 2020 (pdf) en het Belastingplan 2020 (pdf), zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.

Bijlagen bij dit bericht