Schatten belastbare winst hoeft niet meer

11 februari 2011 | Door redactie

Het is niet meer nodig om binnen zeven maanden na afloop van het boekjaar van uw onderneming de belastbare winst te schatten. Tot en met vorig jaar was dat nog verplicht, vanaf 2011 is die verplichting afgeschaft.

Aan het begin van een nieuw kalenderjaar kunt u een voorlopige aanslag Vennootschapsbelasting (VPB) in de brievenbus verwachten. Op basis van de belastingaanslag van het vorige jaar maakt de Belastingdienst een schatting van de winst over het nieuwe jaar. Een voorlopige aanslag heeft als voordeel dat u die in termijnen kunt betalen, zodat u niet hoeft te reserveren voor de betaling van een aanslag na afloop van het jaar. Soms verzoekt de fiscus aan u om een schatting van de winst te maken. Met ingang van dit jaar hoeft u dat niet meer binnen zeven maanden na afloop van het boekjaar te doen. Die verplichting is vervallen. In het najaar controleert de Belastingdienst nog wel of er terecht geen voorlopige aanslag voor uw onderneming is opgelegd. Als dat niet zo is, ontvangt u een brief met het verzoek om alsnog een schatting van de winst te maken.

Toch liever een (andere) voorlopige aanslag?

U hoeft natuurlijk niet op de controle door de fiscus te wachten. Het is verstandig om nu al een voorlopige aanslag aan te vragen als u verwacht dat uw onderneming dit jaar winst gaat behalen. Zo voorkomt u dat u vanaf 1 januari 2012 heffingsrente moet betalen over de nog niet betaalde belasting. Het is ook mogelijk om een al opgelegde voorlopige aanslag te veranderen. Als bijvoorbeeld een te hoog of te laag bedrag door de fiscus is berekend. U doet dat door een formulier van de website van de Belastingdienst in te vullen. Voor wijzigingen kunt u natuurlijk ook contact opnemen met uw accountant of belastingadviseur.