'Toegangspoort’ naar belastingparadijs moet dicht

Het kabinet wil werk blijven maken van de strijd tegen belastingontwijking. Vanaf 2021 zijn betalingen van royalty’s en rentes naar ‘laagbelastende’ landen belast met 25%. In 2024 komt er nog een heffing op dividendbetalingen bij, zo blijkt uit de Prinsjesdagstukken.

15 september 2020 | Door redactie

De bronbelasting op royalty’s en rentes is eerder al aangekondigd. In de begroting is nu bevestigd dat de heffing er komt in 2021. De belasting zou gelijk zijn aan het hoge tarief in de vennootschapsbelasting, en dat blijft volgend jaar op 25% staan. De maatregel is volgens het kabinet bedoeld om te voorkomen dat Nederland nog langer functioneert als ‘toegangspoort’ naar zogenoemde laagbelastende jurisdicties. In de volksmond ook wel bekend als belastingparadijzen.      

Ook dividendbetalingen belast

Om ook dividendstromen naar belastingparadijzen in te dammen, worden die betalingen vanaf 2024 óók belast. In het voorjaar van 2021 kan de Tweede Kamer een wetsvoorstel hierover verwachten, zo blijkt uit de begroting van het ministerie van Financiën.

Download de complete Miljoenennota 2021 (pdf) en het Belastingplan 2021 (pdf), zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.

Bijlagen bij dit bericht