Vanaf 2016 VPB-plicht voor overheidsbedrijven

23 mei 2013 | Door redactie

Overheidsbedrijven die economische activiteiten verrichten zijn vanaf 1 januari 2016 waarschijnlijk verplicht om altijd vennootschapsbelasting (VPB) te betalen. Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Weekers van Financiën onlangs aan de Tweede en Eerste Kamer heeft gestuurd.

De wetswijziging volgt op aandringen van de Europese Commissie. Die heeft staatssecretaris Weekers onlangs op de vingers getikt, omdat in Nederland sommige overheidsbedrijven geen VPB hoeven te betalen betalen omdat ze zijn vrijgesteld. De Commissie vindt dat oneerlijk tegenover concurrerende commerciële bedrijven die wél VPB moeten afdragen. Staatssecretaris Weekers kreeg onlangs van de Europese Commissie één maand de tijd om maatregelen te treffen die een einde moeten maken aan deze vorm van staatssteun. Hierover las u eerder al in het bericht ‘EC wil af van VPB-vrijstelling overheid’ op Bestuur Rendement.

Weekers gaat komende maanden de wet aanpassen

In zijn brief heeft Weekers aangekondigd dat hij de komende maanden de wet gaat aanpassen zodat overheidsbedrijven die economische activiteiten uitoefenen net als commerciële bedrijven VPB moeten gaan afdragen aan de Belastingdienst. De wetswijziging moet vóór 1 januari 2015 door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd, zodat de wet vanaf 1 januari 2016 in kan gaan.