Verruimde verliesverrekening terugdraaien

29 november 2012 | Door redactie

Als blijkt dat de toepassing van de verruimde verliesverrekening voor 2009, 2010 en 2011 voor u ongunstig uitpakt, mag u dit terugdraaien. U moet dan vóór 31 december 2012 een verzoek indienen bij de Belastingdienst om de verliesverrekening te laten aanpassen.

Staatssecretaris Weekers van Financiën verruimde aan het begin van dit jaar de achterwaartse verliesverrekening van één naar drie jaar voor de vennootschapsbelasting. Dit maakt het mogelijk om verliezen tot drie jaar terug te verrekenen met uw winsten. Maar daarmee wordt wel de periode voor de voorwaartse verliesverrekening beperkt van negen naar zes jaar. Het toepassen van deze verruimde verliesverrekening kan uw bv de nodige voordelen opleveren, maar dan moet u wel (genoeg) winst hebben gemaakt. 

Geen nut bij weinig winst

De verruimde verliesverrekening heeft namelijk geen nut als u in de voorgaande jaren weinig tot geen winst heeft gemaakt. Als achteraf blijkt dat de verruiming in uw situatie nadelig uitpakt – de voorwaartse verliesverrekening wordt immers beperkt – kunt u op uw eerdere verzoek tot verruiming terugkomen. Dit moet u dus voor het einde van dit jaar aangeven bij de fiscus. Wilt u juist nog wel gebruikmaken van de verruimde verliesverrekening, dan moet u hiervoor ook voor 31 december 2012 een verzoek indienen bij de fiscus.