Fiscaal is het onderscheid tussen het verstrekken van kapitaal of een lening erg belangrijk. De Hoge Raad heeft nu aangegeven dat voor de toepassing van de deelnemingsvrijstelling de civielrechtelijke maatstaven, voor de vraag om welke verstrekking het gaat, bepalend zijn.
Het voordeel van de deelnemingsvrijstelling is dat u geen belasting hoeft te betalen over de voordelen die u heeft gehaald met die deelneming. U betaalt dus geen belasting over het ontvangen dividend en de winst bij verkoop van de deelneming. Het gevolg is dat verliezen dan ook niet aftrekbaar zijn. Gaat het echter om een lening, dan is de betaling van rente in principe aftrekbaar en de ontvangst van rente belast. In de praktijk is het soms onduidelijk of er een lening of kapitaal is verstrekt.
De Hoge Raad heeft daar nu in twee (vergelijkbare) zaken belangrijke arresten over uitgesproken. Is er namelijk op basis van het civiele recht sprake van een verstrekking van (aandelen)kapitaal, dan geldt dat ook voor de deelnemingsvrijstelling. De civielrechtelijke vorm is dus in principe bepalend. Het maakt daarbij niet uit dat de kapitaalverstrekking na enkele jaren kan worden beëindigd en dat de kapitaalverstrekking veel lijkt op het verstrekken van een lening. De toepassing van de deelnemingsvrijstelling is ook niet afhankelijk van de aftrekbaarheid van de vergoeding in het buitenland. Het gaat dus echt alleen om de civielrechtelijke vorm.
Hoge Raad, 7 februari 2014, ECLI (verkort):181 en 224
Heeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande arresten, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!