Wettelijke rente gedaald naar 7,75%

28 januari 2013 | Door redactie

Sinds 1 januari 2013 is de wettelijke rente voor handelstransacties gedaald van 8% naar 7,75%. De rente voor niet-handelstransacties, oftewel voor consumenten, is 3% gebleven. Deze rente is gekoppeld aan de belastingrente, die dus ook 3% bedraagt.

U rekent rente zodra een debiteur te laat is met betalen. U mag deze boeterente niet meteen in rekening brengen, maar vanaf 30 dagen nadat uw afnemer uw factuur of prestatie heeft ontvangen. Dit is de wettelijke betalingstermijn. U mag hiervan afwijken in uw algemene voorwaarden. Dit geldt ook voor de rente die u hanteert. Als u niets afspreekt, gelden de wettelijke rentepercentages voor elke dag dat de afnemer te laat is met betalen. Is een afnemer te laat met betalen, dan hoeft u geen aanmaning of ingebrekestelling te versturen als het om een zakelijke klant gaat. Dit bent u dus wel verplicht bij consumenten. 

Minimumpercentages voor belastingrente

Sinds dit jaar krijgt u ook te maken met belastingrente in plaats van heffingsrente. Het rentepercentage is gekoppeld aan de wettelijke rente voor consumenten. Volgend jaar zal de belastingrente voor de vennootschapsbelasting echter omhoog gaan, want dan geldt er een minimum van 8%. Voor overige belastingen geldt in 2014 een percentage van minstens 4%.