Moet mijn onderneming aangifte vennootschapsbelasting doen?

3 februari 2021

Mijn onderneming is de laatste jaren flink gegroeid, daarom wil ik een bv oprichten. Moet ik dan aangifte vennootschapsbelasting doen?

Lichamen zoals bv’s en nv’s moeten aangifte vennootschapsbelasting (VPB) doen. De VPB is een belasting over de winst. Natuurlijke personen zoals eenmanszaken betalen belasting over de winst via de inkomstenbelasting.

Andere lichamen, zoals verenigingen, stichtingen en vergelijkbare organisaties, moeten alleen in bepaalde situaties aangifte vennootschapsbelasting doen. Ook overheidsondernemingen kunnen vennootschapsbelastingplichtig zijn.

Binnenlandse en buitenlandse belastingplicht

Als een onderneming in Nederland is gevestigd, is het een binnenlands belastingplichtige. Buitenlandse belastingplichtigen zijn ondernemingen die uit Nederland inkomen krijgen, maar in het buitenland zijn gevestigd.

Of een onderneming voor de VPB in Nederland is gevestigd, hangt af van:

  • de plaats waar de leiding is gevestigd
  • de plaats van het hoofdkantoor
  • de plaats waar de aandeelhoudersvergadering plaatsvindt

Lichamen die zijn opgericht naar Nederlands recht zijn volgens de Wet op de vennootschapsbelasting gevestigd in Nederland. Uw op te richten bv is dit dan en dus wordt u VPB-plichtig.Meer informatie over de aangifte vennootschapsbelasting vindt u in de toolbox Stap voor stap door de aangifte vennootschapsbelasting.