Ben ik als administrateur verantwoordelijk voor privé-uitgaven van de directeur die ik als zakelijk moet opnemen in de boekhouding?

Van bepaalde uitgaven van de directeur van mijn bedrijf heb ik het vermoeden dat deze privé zijn. Als ik dit vraag krijg ik altijd als antwoord dat het zakelijk is. Deze worden dan in de kosten geboekt.

Mocht er ooit controle komen door de Belastingdienst en zij waarderen bepaalde uitgaven toch als privé, wie is dan uiteindelijk hoofdverantwoordelijk, de directeur of ik als administrateur?

Antwoord

7 januari 2016

De primaire aansprakelijkheid ligt uiteraard bij de onderneming. Wanneer de fiscus de boeken controleert en concludeert dat er sprake is van zakelijk geboekte privékosten dan zal zij deze corrigeren en mogelijk een boete opleggen. En daarmee is in principe de kous af.

Dit is alleen anders wanneer men besluit niet fiscaalrechtelijk maar strafrechtelijk te vervolgen. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van fraude. En op dat moment kunnen zowel u als de directeur in beeld komen. Wanneer u kunt aantonen gereclameerd te hebben tegen de boekingen maar verplicht bent deze uit te voeren zult u mogelijk buiten schot blijven.

Daarbij speelt ook mee of er sprake is van een pleitbaar standpunt. Zijn de kosten dusdanig overduidelijk privé dan is dit niet het geval. Maar wanneer hierover discussie kan ontstaan dan zal de fiscus niet snel tot fraude komen maar enkel tot een correctie.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Bewaarplicht: Digitale administratie
  • Videocollege 5 minuten

  Deze korte cursus gaat in op het voeren van een digitale administratie en de voorwaarden die de Belastingdienst daaraan stelt. Deze voorwaarden moet u kennen, zodat u bij een belastingcontrole...

 • Belastingcontrole
  • Videocollege 10 minuten

  De Belastingdienst beschikt over een aantal instrumenten om ervoor te zorgen dat iedereen netjes belasting betaalt. Een van die instrumenten is de belastingcontrole. U kunt er zeker...

 • Omgaan met looncontrole door de Belastingdienst
  • Videocollege 9 minuten

  Als de Belastingdienst een looncontrole bij uw organisatie instelt, bent u verplicht om hieraan mee te werken. Zorg dat u uw zaken goed op orde heeft en weet wat uw rechten en plichten...

Heeft u een vraag over Belastingcontrole?

Esther van Tienen

Belastingconsulent, salarisadviseur

Tax Tigers
Adviseur is nu beschikbaar