Ben ik als dga verzekerd voor de werknemersverzekeringen?

Antwoord

31 januari 2010

In principe niet. De dga wordt fiscaal als werknemer aangemerkt. De sociale verzekeringswetten hebben echter hun eigen maatstaven. Als een werknemer in dienstbetrekking is bij een werkgever is er sprake van een gezagsverhouding. Voor het takenpakket waarvoor de werknemer is aangenomen zal hij of zij moeten doen wat de werkgever hem of haar opdraagt. Als een dga de meerderheid van de aandelen bezit, heeft hij of zij de zeggenschap binnen de bv. Er is dan niet echt sprake van een gezagsverhouding binnen de dienstbetrekking, omdat de aandeelhouder van de bv-werkgever en de werknemer één en dezelfde zijn. Als de dga geen meerderheidsbelang heeft in de bv, maar er meerdere aandeelhouders zijn, kan het zijn dat er wel een gezagsverhouding is. In dat geval zijn de werknemersverzekeringen weer wel van toepassing.

Vanwege het ontbreken van de gezagsverhouding wordt de directeur-aandeelhouder voor de sociale verzekeringswetten niet als werknemer beschouwd en is daarom niet verzekerd voor de sociale verzekeringswetten. Als gevolg daarvan hoeft de bv geen premies voor de werknemersverzekeringen af te dragen. Om verzekerd te zijn voor ziekte en ongeval zal de dga zichzelf moeten verzekeren. U moet nagaan wat in uwpositie voordelig is. Voor de jonge, vrijgezelle directeur-aandeelhouder die nooit ziek is, is het snel aantrekkelijk om de onderneming om te zetten in een bv. Voor de fysiek wat gebrekkigere directeur-aandeelhouder met een gezin kan de verzekeringspremie wel eens flink oplopen.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Verzekeringen
    • Videocollege 23 minuten

    Zakendoen is risico nemen. Toch zijn er goede manieren te bedenken om risico's terug te brengen tot een aanvaardbaar niveau. Het sluiten van een uitgekiend pakket aan verzekeringen...

Heeft u een vraag over Verzekeringen?

Jan Timmers

Adviseur financiële administratie en fiscale zaken

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar