En als meer intern geheugen niet kan?

Mijn pc wordt alweer wat ouder en hoewel ik alles regelmatig schoonmaak, begin ik toch steeds vaker stroperigheid op te merken. Het systeem voldoet verder prima, maar ik kan er geen extra intern geheugen meer bijprikken (maximaal 4 GB) om de prestatie weer zo’n beetje op het oude niveau te krijgen. Wat nu?

Antwoord

13 april 2015

Als u de fysieke grens van het intern geheugen heeft bereikt, zijn er wel wat minder mogelijkheden om de prestatie te verhogen. Toch zijn er nog wel een paar opties:

 • Controleer hoeveel ruimte er in gebruik is op de harde schijf als wisselbestand, dus als uitbreiding voor het geval het interne geheugen vol is. Vaak kunt u die ruimte wat vergroten, maar dit is wel relatief traag geheugen. Zorg ervoor dat u niet te veel programma’s tegelijk start, zodat niet om de haverklap pagina’s van het interne geheugen naar het wisselbestand moeten worden geschreven (’swappen’).
 • Gebruik voor het wisselbestand een aparte harde schijf (of desnoods partitie) die verder niet wordt gebruikt. Dan hoeven de lees- en schrijfkoppen zich niet zo veel te verplaatsen, wat de swap­procedure sneller maakt.
 • Bouw als opstartschijf een SSD (‘solid state drive’) in zodat het uitvoeren van programma’s heel snel verloopt.
 • Sinds Windows Vista is het ook mogelijk om een usb-stick of memory card als extra intern geheugen te ‘misbruiken’ via ReadyBoost.

Het is overigens niet onverstandig via de eigenschappen van de computer (via het contextmenu) even te controleren of al het intern geheugen op het moederbord wel wordt gezien door het besturingssysteem. Veelvoorkomende problemen in dit kader zijn incompatibele of ongelijke geheugenmodules.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

 • Waarom werkt SecureBoot niet?

  Na de upgrade naar Windows 8.1 verschijnt in het beeldscherm een foutmelding dat er een configuratiefout is opgetreden in SecureBoot. Wat betekent dit en hoe los ik dit...

 • Kan zo’n groot bestand op een stick?

  Laatst wilden wij het ruwe materiaal van onze bedrijfsvideo (in HD-kwaliteit) ter beschikking stellen aan ons reclamebureau. Omdat het bestand zo groot is, konden we...

 • Is mijn versleutelde schijf beschadigd?

  Onlangs hebben we een stroomonderbreking gehad waardoor de computers allemaal werden uitgeschakeld. Ik had echter aan mijn pc een externe harde schijf hangen die met...

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Hardware?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar