Is er een maximaal aantal fte of medewerkers bepaald waaronder een vereniging geen contract met arbodienst of arbo-arts hoeft te hebben?

Is er een maximaal aantal fte of medewerkers bepaald waaronder een vereniging geen contract met arbodienst of arbo-arts hoeft te hebben? We zijn in feite MKB, er werken 14 medewerkers waarvan enkele in deeltijd plus 3 gepensioneerden. In totaal is dat ca 2 fte op 40 uur/week. We hebben een arbobeleid, maar we hebben geen bedrijfsarts. Zijn we verplicht om een bedrijfsarts aan te nemen?

Antwoord

4 juli 2017

Zodra u personeel in dienst heeft, is het hebben van minimaal een bedrijfsarts verplicht voor de wettelijke taken zoals verzuimbegeleiding en medische keuringen. Verder moet u een arbobeleid voeren. Hoeveel mensen (en uren) heeft u op de loonlijst staan?

De Arbowet gaat uit van het aantal daadwerkelijk werkzame personen. Nu maakt het niet veel uit, want alleen bij minder dan in het totaal van 40 uur per week wordt er een uitzondering gemaakt. Maar goed, een bedrijfsarts en een kerndeskundige voor het toetsen van de RI&E zijn verplicht (mag ook de bedrijfsarts) zijn. Op 1 juli 2017 is de wijziging van de Arbowet ingegaan en moet er altijd een basiscontract met de bedrijfsarts zijn.

Handige tools:

---------------------------------

Deze vraag is beantwoord door:

Simon Troost - AdviceSelect

Bijlagen bij dit antwoord

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Arbowet?

Emma Bevers

Advocaat arbeidsrecht

Vasteland Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar