Hebben broodjes tijdens de lunch voor horecapersoneel een meer dan bijkomstig zakelijk belang?

Wij hebben een restaurant. 's Middags worden er broodjes verstrekt aan de werknemers voor de lunch. De werknemers hoeven hier niets voor te betalen. Bij een belastingcontrole stelt de inspecteur dat het verstrekken van de lunch een belaste prestatie is en legt daarom een naheffingsaanslag op.

Wij zijn echter van mening dat deze maaltijden verstrekt worden met een meer dan bijkomstig zakelijk belang. In de horeca is het namelijk niet mogelijk om zonder een kok en bediening de klanten een lunch aan te kunnen bieden. Dit valt ons inziens te vergelijken met overwerk tussen 17.00 en 20.00 uur.

Ook op de site van KHN is een dergelijke opmerking terug te vinden.

Wat is uw mening in deze?

Antwoord

14 april 2015

Alleen de zogenaamde consumpties die tijdens werktijd worden verstrekt, vallen niet onder het begrip loon in natura, hierover hoeft u dus geen loonheffing of premies werknemersverzekeringen in te houden. Onder consumpties tijdens werktijd verstaat de belastingdienst: koffie, thee, gebak, een stuk fruit en andere "tussendoortjes" van weinig waarde.

Maaltijden vallen niet onder deze vrijstelling. Voor maaltijden geldt dat er een normbedrag ad € 3,20 (2015) per maaltijd bijgeteld, ingehouden op het nettoloon of onder de vrije ruimte in de WKR gebracht dient te worden. Indien er sprake is van een maaltijd 'waarbij het zakelijke karakter van meer dan bijkomstig belang is' mogen de maaltijden onbelast worden vergoed of verstrekt. Er is sprake van een meer dan bijkomstig zakelijk karakter bij bijvoorbeeld overwerk of koopavonden of tijdens dienstreizen. Het gaat dan om situaties waarin de werknemer niet op een gewone tijd (tussen 17.00 en 20.00 uur) kan eten. Ook de reistijd van de werknemer kan hierbij een rol spelen.

Voor werknemers in de horeca gelden géén andere regels dan werknemers die niet in de horeca werken. Naar mijn mening zijn de lunches voor het horecapersoneel dus niet vrijgesteld als ze niet aan de voorwaarden voldoen.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Belastingaangifte?

Jan Timmers

Adviseur financiële administratie en fiscale zaken

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar