Hoe bereken ik de vrije ruimte als rechtsvorm wijzigt?

Een VOF bestaat uit vader, moeder en zoon. Beide ouders treden gedurende het jaar uit, waardoor er een eenmanszaak van de zoon overblijft. Klopt het dat de vrije ruimte voor het personeel over het hele kalenderjaar wordt berekend en dus niet twee afzonderlijke delen (deel VOF, deel eenmanszaak)?

Antwoord

14 september 2016

Volgens het Handboek Loonheffingen geldt ieder loonheffingnummer als een individuele werkgever en moet de vrije ruimte per loonheffingnummer apart worden berekend:

U maakt gebruik van de werkkostenregeling als individuele werkgever. Als u een loonheffingennummer hebt met meerdere subnummers (bijvoorbeeld L01, L02), dan geldt de werkkostenregeling voor alle subnummers samen. Voor het berekenen van uw vrije ruimte telt u het fiscale loon van alle subnummers bij elkaar op.

Ook bij het formulier overdracht van activiteiten is er geen ruimte om aan te geven of de vrije ruimte van de oude werkgever ook overgedragen dient te worden of welke bedragen aan vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling onder de gerichte vrijstellingen zijn aangewezen als eindheffingsloon en van de oude naar de nieuwe werkgever moeten worden overgedragen. 

Op basis van het bovenstaande is er geen reden om de vrije ruimte voor het personeel over het hele kalenderjaar (niet in twee afzonderlijke delen) te berekenen. 

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Gebruikelijkheidstoets
    • Videocollege 6 minuten

    Werkgevers kunnen de vrije ruimte gebruiken om belaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen  in onbelast loon voor werknemers om te zetten. Bij het als eindheffingsloon...

  • Vrije ruimte
    • Videocollege 6 minuten

    De vrije ruimte van de werkkostenregeling is de ruimte die werkgevers jaarlijks hebben om belaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen in onbelast loon voor de werknemers...

Heeft u een vraag over Vrije ruimte?

Hans van der Ven

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar