Hoe frequent verzuim voorkomen?

De afgelopen maanden zijn een aantal werknemers regelmatig ziek. Dat is niet alleen vervelend voor hen, maar ook voor andere werknemers die telkens extra werk moeten doen. Hoe kan ik voorkomen dat het frequente ziekteverzuim aanhoudt?

Antwoord

13 april 2015

Het is niet mogelijk om helemaal te voorkomen dat uw werknemers zich ziekmelden, maar u kunt langdurig ziekteverzuim wel beperken door een goede registratie. Hiermee krijgt u inzicht in het ziekteverzuim binnen uw organisatie.

Registratie

Door het ziekteverzuim te monitoren, kunt u bijvoorbeeld patronen ontdekken in de frequentie en omvang van het verzuim. Kort ziekteverzuim registreren is dan belangrijk. Het lijkt onnodig gedoe, maar als een werknemer één dag ziek is, is dat nog geen reden om het niet te registreren. Kortdurend verzuim leidt namelijk in meer dan de helft van de ziektegevallen tot langdurig of frequent verzuim. Door in een vroeg stadium het gesprek aan te gaan met een werknemer die regelmatig kort verzuimt, kunt u langdurig verzuim in de toekomst voorkomen. Als u via een goede registratie opvallend kort verzuim signaleert, kunt u bovendien op tijd actie ondernemen, een oplossing aandragen en zo het verzuim beperken of voorkomen. Denk hierbij aan een afdeling waar veel rugklachten voorkomen. Als u dit opmerkt, kunt u actie ondernemen en voorkomen dat anderen ook uitvallen door rugklachten.

Stress

Op tijd stressklachten signaleren kan ook hoge ziektekosten voorkomen. Werknemers die regelmatig thuisblijven met hoofdpijn door een hoge werkdruk, kunnen in de toekomst langdurig uitvallen met een burn-out. De hoge kosten die hiermee gepaard gaan, kunt u voorkomen door tijdig in te grijpen en bijvoorbeeld de balans tussen werk en privé te bespreken. Meer over de registratie van ziekteverzuim vindt u op rendement.nl/bestuurtools.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
    • Videocollege 12 minuten

    PSA is beroepsziekte nummer één: een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Het is daarom belangrijk dat...

  • Wetgeving bij ziekte en re-integratie
    • Videocollege 13 minuten

    Valt één van uw werknemers uit vanwege langdurige ziekte, dan wilt u natuurlijk het liefst dat hij weer zo snel mogelijk aan de slag gaat. Door de stappen uit de Wet verbetering...

Heeft u een vraag over Ziekteverzuim?

Jo Weerts

Trainer en presentator

JWinfotainment
Adviseur is nu beschikbaar