Hoe gaan we verder met zzp'ers nu de overgangsperiode voor is uitgesteld?

Nu de Wet DBA voorlopig is uitgesteld, vragen wij ons af hoe we de contracten met onze zzp'ers voort moeten zetten. Er liggen modelovereenkomsten ter beoordeling bij de Belastingdienst, maar is in te schatten of en welk risico we lopen als we de huidige contracten voortzetten?

Antwoord

28 november 2016

De wetgever zal allereerst gaan toetsen of er sprake is van een echte dienstbetrekking (loon, persoonlijk arbeid, gezagsverhouding). Als hier geen sprake van is, zal men gaan beoordelen of er meerdere opdrachtgevers zijn, er een eigen website is, men zelf acquisitie verricht, ingeschreven staat bij de KvK, etc. Er mag in ieder geval geen sprake zijn van werkzaamheden die men ter vervanging van iemand met een arbeidsovereenkomst (tijdelijk) invult.

Als zzp'ers en/of opdrachtgevers twijfelen aan de zelfstandigheid van opdrachtnemers mogen ze niet wachten tot 1 januari 2018. Ze moeten dit dan vrijwillig voorleggen aan de fiscus, omdat er anders dan toch boetes kunnen volgen (o.a. als de opdrachtgever instructies geeft, of als zzp'ers hetzelfde werk doen als werknemers of als de opdrachtgever werknemers ontslaat en het werk nu door zzp'ers laat doen, etc.).

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Wet DBA
    • Videocollege 6 minuten

    De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is op 1 mei 2016 in werking getreden en vervangt het systeem van de Verklaring arbeidsrelaties (VAR). Tot 1 juli 2018 hebben organisaties...

[MB_prinsjesdag]

Heeft u een vraag over Wet DBA?

Henk ten Hove

Senior Salarisadviseur

216 Accountants
Adviseur is nu beschikbaar