Hoe groot moet een foto zijn voor een goede afdruk?

Antwoord

17 december 2009

Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst het begrip resolutie uitleggen. De foto's die u met een digitale camera maakt in, hebben – afhankelijk van de kwaliteit die u instelt – een grootte uitgedrukt in pixels. Het aantal beeldpunten in verhouding tot de afmeting van de afdruk die u wilt maken, bepaalt de kwaliteit. Een afbeelding die bijvoorbeeld 10 x 10 pixels groot is, zal er uitgeprint op een vel fotopapier van 10 bij 15 cm uitzien als 100 gekleurde blokjes.

Voor een goede foto van die afmeting heeft u meer pixels nodig per vierkante centimeter. De grafische wereld drukt het uit in dpi (‘dots per inch’), en spreekt bij 300 dpi over ‘fotokwaliteit’. Over het algemeen zullen de bestanden uit uw camera voldoende pixels bevatten om die fotokwaliteit op papier te kunnen weergeven.

Om uit te rekenen of een afbeelding die u als bestand heeft verkregen (gedownload), ook een afdruk van goede kwaliteit zal zijn, kunt u het volgende sommetje maken: voor een foto van afmeting 13 x 9 cm (1 cm = 0,39 inch) op 300 dpi heeft u een afbeelding nodig van ongeveer (13 x 0,39 x 300 = ) 1.521 bij (9 x 0,39 x 300 =) 1.053 pixels.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

  • Hoe verwijder je Software Manager?

    Onlangs dook een pop-up op met de naam Software Manager en met een vreemde inhoud: een webpagina die niet opgehaald kan worden. Lijkt me niets zinvols, dus wil ik het...

  • Is er een alternatief voor PowerPoint?

    Mijn werknemers en ik hebben een smartphone, iPhone en tablet. Zijn er alternatieven voor PowerPoint om onderweg eenvoudig een presentatie in elkaar te zetten?

  • Wat zijn de PowerPoint-alternatieven?

    Ik houd geregeld presentaties. Daar gebruik ik zonder nadenken PowerPoint voor. Maar eigenlijk vind ik PowerPoint-presentaties maar saai. Zijn er goede alternatievenvoor...

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Softwaretips?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar