Hoe kan ik de afkoop of omzetting van partnerpensioen regelen?

Bij het afkopen tegen de fiscale waarde van het pensioen in eigen beheer (PEB) neem ik aan dat dan alleen het ouderdomspensioen (OP) bedoeld wordt en niet het gedeelte nabestaandenpensioen. Of kan dit vrijvallen in het resultaat? En tegen welk tarief moet dit gebeuren in de inkomstenbelasting (IB)? 

Antwoord

17 november 2016

Afkoop van pensioen in eigen beheer geldt voor zowel OP als NP. Er is daarom toestemming nodig van de partner en eventueel compensatie tussen partners. Er geldt hiervoor geen korting via de IB. Van de fiscale waarde eind 2015 hoeft bij afkoop in 2017 maar 65,5% van de waarde in de heffingsgrondslag te vallen. Bij een actuariële oprenting tussen eind 2015 en het afkoopmoment valt 100% in de heffingsgrondslag. Vervolgens loopt de heffing door de tariefschijven van de IB. Als het PEB in opbouw is, dan volgt er ook dotatie in 2016. Hierover zal alleen geen korting gerekend kunnen worden. 

Omzetting in een oudedagsverplichting geldt ook voor zowel OP als NP. Ook in dat geval is er dus toestemming nodig van de partner. Tevens zal bij Belastingdienst aangegeven moeten worden of er een regeling bij scheiding is getroffen.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Pensioen via de werkgever?

Hans van der Spek

Manager Kenniscentrum HRM

Berenschot
Adviseur is nu beschikbaar