Hoe lang mag een werknemer achtereenvolgend een huurauto voor zakelijk gebruik ter beschikking gesteld krijgen, zonder dat we een verklaring geen privégebruik auto moeten invullen?

Een medewerker van ons gaat waarschijnlijk per 1 april een auto van de zaak krijgen die hij privé gaat gebruiken en waarvoor hij dus gewoon bijtelling gaat betalen.

Tot die tijd zal hij voor de dagen waarop het zakelijk gezien nodig is (3 of 4 dagen per week) een huurauto ter beschikking gesteld krijgen. Deze zal hij niet privé gaan gebruiken.

Hoe lang mag hij achtereenvolgend een huurauto voor zakelijk gebruik ter beschikking gesteld krijgen, zonder dat we een verklaring geen privégebruik auto moeten invullen?

Antwoord

9 maart 2017

In de praktijk wordt in een dergelijke situatie met de huurauto's niets gedaan. Dit is formeel echter niet correct en vormt dus een risico.

Omdat de werknemer dit jaar in een auto van de zaak gaat rijden (zonder dat hij een kilometeradministratie bijhoudt), geldt dat er bijgeteld moet worden voor alle auto's waar hij dit jaar in rijdt en waarvan de werkgever de kosten draagt. Dit geldt dus ook voor de huurauto's voorafgaand aan de auto van de zaak, onafhankelijk van het privégebruik. Een verklaring geen privégebruik aanvragen is dan ook niet zinvol. Dat geldt alleen wanneer hij aantoonbaar (pro-rata) minder dan 500 kilometer privé zou rijden met alle in dit jaar ter beschikking gestelde auto's.

-----------------------------

Deze vraag is beantwoord door:

Kas van der Meulen - TTT-Group

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

[MB_prinsjesdag]

Heeft u een vraag over Auto van de zaak?

Martin Gast

Financial Planner/Pensioenconsultant

Vido Financial Planning
Adviseur is nu beschikbaar