Hoe maak je op je laptop de webcam en microfoon ontoegankelijk?

In de berichtgeving over afluister- en bekijkschandalen met behulp van de ingebouwde camera in laptops en andere mobiele apparaten, kregen we het advies om de camera dan maar af te plakken. Maar er moeten toch ook andere manieren zijn om een webcam en microfoon ontoegankelijk te maken?

Antwoord

1 april 2015

Het daadwerkelijk afplakken van de lens van een camera is helemaal zo gek nog niet: op die manier kan niemand er doorheen kijken, en dus kunt u er ook niet door bespied worden. Gebruik overigens bij voorkeur een standaardpleister, daarvan plakt het middendeel niet. Zo zal er bij het (regelmatig) verwijderen geen lijm op de lens achterblijven. Zelf een schuifje in elkaar knutselen waarmee u de lens kunt bedekken, kan natuurlijk ook.Een externe camera kan nog wel eens een aan-uitschakelaar hebben, en dan is hardwarematig uitschakelen natuurlijk een prima alternatief voor de pleister. Maar dat is met ingebouwde webcams meestal niet het geval. Dus kunt u als alternatief alleen het apparaat softwarematig uitschakelen. Dat gaat als volgt:

 • Ga naar Configuratiescherm, Apparaten en printers, Apparaatbeheer.
 • Open Beeldapparaten (camera’s en scanners).
 • Klik vervolgens met de rechtermuisknop op uw webcam.
 • Kies in het contextmenu de optie Uitschakelen.

Om het apparaat weer in te schakelen, volgt u dezelfde procedure, maar dan heet de optie in het snelmenu natuurlijk Inschakelen.Softwarematig uitgeschakelde apparatuur kan overigens door een cybercrimineel relatief eenvoudig weer worden ingeschakeld als hij eenmaal uw systeem is binnengedrongen. Zorg dus altijd voor goede bescherming tegen indringers (zie ook het artikel daarover elders in dit blad).

Geluid

Afplakken van de microfoon helpt meestal niet. Het maakt hooguit de gesprekken wat lastiger te verstaan. Als u een externe microfoon gebruikt: hopelijk zit daar een echte aan-uitknop op, want dat biedt natuurlijk de beste bescherming om niet te kunnen worden afgeluisterd. Een ingebouwde microfoon kunt u normaliter alleen softwarematig uitschakelen:

 • Ga naar Configuratiescherm, Hardware en geluiden, Audioapparaten beheren.
 • U komt dan in het venster Geluid, activeer daar tabblad Opnemen.
 • Kies in het contextmenu van uw microfoon de optie Uitschakelen.

In dat snelmenu vindt u een optie om uitgeschakelde apparaten in de lijst te laten zien, zodat u de microfoon ook weer kunt inschakelen. Niet vergeten die aan te vinken dus!

Plug

Een relatief oude audiotruc kan ook van pas komen als u het gebruik van de ingebouwde – en eventueel softwarematig uitgeschakelde – microfoon wilt voorkomen. Op veel (geavanceerde) geluids- en multimediakaarten is het gebruikelijk dat als u er een externe microfoon op aansluit. Dat detecteert de computer doordat u een plugje in de ingang van de kaart stopt.
Om uw systeem te ‘foppen’, kunt u dan ook alleen een plugje – zonder microfoon dus – in de microfooningang stoppen, zodat de interne microfoon wordt uitgeschakeld. U moet wel even testen of het bij uw computer ook werkt: gebruik daarvoor bijvoorbeeld uit uw map Bureau-accessoires het programma Geluidsrecorder, of kijk naar de VU-meter die wordt weergegeven achter de mic in het venster Geluid, tabblad Opnemen. Als de ‘loze’ plug zich in de microfooningang bevindt, zou de volumemeter van de interne microfoon niet moeten uitslaan. En mocht deze truc bij u ook werken: laat de hacker dan maar eens proberen om die uitschakeling op afstand ongedaan te maken!

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

 • Kan Windows 10 op een server draaien?

  Wij zijn overgestapt naar Windows10, maar de meeste apps, zoals Edge, werken niet. Komt dit omdat Windows10 niet op een server kan draaien? Is er een aparte serverversie...

 • Waarom werkt SecureBoot niet?

  Na de upgrade naar Windows 8.1 verschijnt in het beeldscherm een foutmelding dat er een configuratiefout is opgetreden in SecureBoot. Wat betekent dit en hoe los ik dit...

 • Hoe verwijder je Software Manager?

  Onlangs dook een pop-up op met de naam Software Manager en met een vreemde inhoud: een webpagina die niet opgehaald kan worden. Lijkt me niets zinvols, dus wil ik het...

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Windows?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar