Hoe moeten we de premie bestuurdersaansprakelijkheid verwerken?

Wij betalen jaarlijks een bestuurdersaansprakelijkheidspremie voor de Raad van Toezicht en de bestuurder. Dit is één bedrag. Hoe moeten we dit bedrag verdelen over de RvT en de bestuurder nu deze vergoeding onderdeel is van hun loon?

Antwoord

4 oktober 2016

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is afgesloten op de persoon, het bedrag moet daarom worden toegerekend aan de individuele leden van de Raad van Toezicht. De vraag hoe u dit fiscaal afhandelt, hangt af van het feit of er sprake is van een dienstbetrekking of fictieve dienstbetrekking.

Als er sprake is van een dienstbetrekking of fictieve dienstbetrekking, moet uw organisatie over de vergoedingen loonheffingen inhouden en afdragen. De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is dan loon en mag worden aangewezen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Als de leden niet in dienstbetrekking of fictieve dienstbetrekking staan tot de organisatie, wordt de individuele premie als extra vergoeding aangemerkt en dienen de leden hierover inkomstenbelasting af te dragen.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Bestuurdersaansprakelijkheid?

Willem van Kasteren

Belastingadviseur

WVK Belastingadvies
Adviseur is nu beschikbaar