Hoe moeten wij de BTW bij een 
omzetbonus verwerken?

Wij willen graag één van onze zeer trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Dat hebben we voor het tweede kwartaal gepland. Hoe zit het dan met de BTW en de maatstaf voor de BTW achteraf?

Antwoord

8 april 2015

Geeft u uw afnemer een omzetbonus, waarbij u dus, bij afname van een bepaalde hoeveelheidproducten in een bepaalde periode, achteraf kortingverstrekt, is dit voor toepassing van de BTW eenprijsvermindering. Er is in dit geval namelijk sprake van een vermindering van de door u berekendeprijs.Een omzetbonus is eigenlijk niet meer dan een door u verleende korting achteraf.

Maatstaf

Dit betekent dus ook dat de maatstaf van heffing voor de BTW in principe achteraf wordt verminderd. Dit is van invloed op de BTW. U moet voor deze omzetbonus dus een creditfactuur (met BTW) aan uw betreffende afnemer uitreiken. De Belastingdienst zal uw onderneming in dat geval een (gedeeltelijke) teruggaaf verlenen. Als er sprake is van een korting achteraf op goederen die aan verschillende BTW-tarieven zijn onderworpen, zult u dit per BTW-tarief op uw creditfactuur moeten uitsplitsen. Naast het uitreiken van een creditfactuur, moet u overigens ook daadwerkelijk aantonen dat u een bedrag aan uw afnemer heeft terugbetaald of heeft verrekend. Dit moet uit uw administratie blijken. Het is dus van belang dat u de creditfacturen in uw boekhouding verwerkt.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • BTW berekenen bij betalingskorting?

    Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

  • Moeten we BTW berekenen over de VOG?

    Onze opdrachtgever betaalt de kosten van een VOG (Verklaring omtrent gedrag) rechtstreeks aan de gemeente. Maar wij als payrollorganisatie houden dit bedrag in bij de...

  • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

    In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Jan Timmers

Adviseur financiële administratie en fiscale zaken

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar