Hoe vang ik ook ‘mobiele’ bezoekers?

Ik lees regelmatig over de noodzaak dat de website van mijn bedrijf geschikt moet zijn voor bezoekers met mobiele apparaten. Maar wat moeten we dan allemaal aanpassen om te zorgen dat onze website zo aantrekkelijk mogelijk wordt voor ‘mobiele’ bezoekers

Antwoord

17 april 2015

Het klopt dat internetgebruikers steeds vaker met een smartphone of tablet websites bezoeken. Er zijn ruwweg drie manieren om uw site mobielvriendelijk te maken:

 • Een app. Deze moet u apart laten ontwikkelen en via de Google Playstore of Appstore aanbieden. Voordeel van de app is dat u een specifieke functionaliteit makkelijk kunt aanbieden.
 • Een mobiele site. Hiermee heeft u een aparte site naast uw reguliere website. Bezoekers typen uw reguliere URL in, maar worden automatisch doorverwezen naar uw mobiele site, de www verandert in een m.
 • De responsive site past zich automatisch aan aan het formaat apparaat waarmee de site wordt geopend. Zo ziet de website er op een smartphone anders uit dan wanneer u uw site op uw desktop opent.

U kunt vervolgens in Google Analytics zien hoeveel mobiele bezoekers uw website heeft. Het is aan te raden om deze cijfers goed te bestuderen, omdat u hier verbeterpunten voor uw website uit kunt halen. Heeft uw site veel bezoekers met een smartphone of tablet, dan is het aan te raden om uw website geschikt te maken voor die doelgroep. Wacht niet met het aanpassen van uw website totdat er genoeg mobiele klanten zijn. Daardoor kunt u nu al klanten mislopen, omdat zij wegklikken als ze op uw ‘normale’ site landen, en nooit het omslagpunt bereiken.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

 • Hoe ziet een goed formulier eruit?

  Sinds kort hebben wij een formulier op de website. Geïnteresseerden kunnen het formulier invullen en ontvangen dan binnen drie werkdagen een scherpe offerte van...

 • Tips voor schrijven voor het web?

  Binnenkort gaat onze splinternieuwe website in de lucht. Ik ben aangewezen om hier de teksten voor aan te leveren. Ik heb echter eigenlijk nog nooit teksten voor het...

 • Welke kleur voor website gebruiken?

  De website van onze organisatie is dringend aan vernieuwing toe. Het mag allemaal wel iets opvallender, bijvoorbeeld door een felle kleur te gebruiken. Maar welke kleur?

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Websitebeheer?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar