Hoe veilig zijn biometrische controlemiddelen?

Antwoord

11 november 2009

Biometrics zijn beveiligingstechnieken gebaseerd op lichamelijke kenmerken voor authentificatie, dus voor het vaststellen van de identiteit van de gebruiker. De belangrijkste die u ondertussen tegen kunt komen, zijn apparaten of systemen waarbij een scan van uw vingerafdruk of iris de toegang tot gegevens regelt. Ook handschriftherkenning, handtekeningcontrole, toetsaanslagwijze of stemherkenning rekent men normaliter tot de biometrie. Denk verder aan het scannen van aderpatronen van het netvlies of van de vinger, handpalmpatronen, de vorm van gezicht, hand of oor, stemgeluid of -patroon. En zelfs lichaamsgeur kan een uniek onderscheidend kenmerk vormen. Biometrische controle is behoorlijk veilig. Een USB-stick beveiligd met een biometrische controle (bijvoorbeeld een vingerafdruk) geeft in principe bij diefstal of kwijtraken zijn informatie niet prijs.

Ondertussen kan biometrie ook van pas komen bij de aanmelding in netwerken waar gevoelige gegevens beschikbaar zijn. Dat scheelt namelijk een boel pasjes, sleutels, wachtwoorden en codes – die u bovendien niet ontfutseld kunnen worden of die u kwijt kunt raken.

Niet alle vormen van biometrie zijn even geschikt om handig gebruikt te worden voor beveiliging, toegang of identificatie. Dat kan te maken hebben met de betrouwbaarheid bij het vaststellen van de uniciteit, maar ook met de (lastige) wijze van scannen die nodig is. Stemherkenning op een lawaaierig vliegveld bijvoorbeeld, is niet de beste beveiligingsmethode.

Een combinatie van diverse biometrische controles – en eventueel toch ook nog samen met een pasje, code, sleutel of wachtwoord - kan wel tot een nagenoeg 100% betrouwbare authentificatie leiden, en dat maakt het voor cybercriminelen en ander geboefte dan wel erg lastig om zo'n beveiliging te doorbreken.

 

Voor- en nadelen

De belangrijkste voordelen van biometrie in beveiligingsprocedures zijn de snelheid of betrouwbaarheid waarmee de controle kan plaatsvinden, het feit dat een persoon zijn kenmerken altijd 'bij zich heeft' en dat biometrische kenmerken in principe niet overdraagbaar zijn. Vooral dat laatste maakt ze erg fraudebestendig.

Maar er zijn ook nadelen, zoals de kosten van sommige systemen, de tijd die sommige procedures vergen of niet zo makkelijk of snel te scannen kenmerken (denk aan DNA-profielen). En er zijn ook bezwaren op het gebied van de privacy.

Werkt u veel met mobiele apparaten waarop uw gevoelige gegevens worden geback-upt of gesynchroniseerd, kies dan voor een apparaat met biometrische toegangscontrole tot de gegevens.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Sterke wachtwoorden
  • Videocollege 10 minuten

  Iedereen moet tegenwoordig wel een aantal wachtwoorden onthouden. Dat worden er waarschijnlijk steeds meer. Het is dan ook een hele uitdaging om al die wachtwoorden te onthouden. En...

 • Beveiligen met encryptie
  • Videocollege 16 minuten

  Zonder bescherming kan alle informatie die over een netwerk wordt verstuurd, worden opgepikt, afgeluisterd of veranderd. Daarom moet u die informatie versleutelen. Dat wordt encryptie...

 • AVG: privacyregels op en rond de werkvloer
  • Videocollege 20 minuten

  De privacyregels die de AVG voorschrijft, hebben ook betrekking tot een aantal belangrijke personeelskwesties, zoals personeelsdossiers, identificatieplicht, internetprotocol, thuiswerken,...

Heeft u een vraag over Beveiliging?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar