Hoe werkt het claimen van voorbelasting uit eten en drinken?

Ik heb het afgelopen jaar geen voorbelasting geclaimd uit eten en drinken. Het gaat om de volgende zaken: kerstpakketten van de medewerkers (eten en drinken), kerstgeschenken tbv relaties en overige relatiegeschenken (eten en drinken), kantinekosten (vertier en drinken als koekjes, koffie, frisdrank), bedrijfsBBQ op eigen terrein, verzorgd door cateraar, bedrijfsdiner op externe locaties (uit activiteit wel BTW geclaimd), lunches verzorgd door cateraar bij ons op locatie tbv onze cursisten en de btw uit eten en drinken op door ons verzorgde events (uit zaalhuur wel BTW geclaimd). Ik vraag me eigenlijk af of dit allemaal goed gaat. Of we onszelf niet te kort doen. Ik heb de regels omtrent btw gelezen op de website van de belastingdienst, maar dat is toch niet bij te houden met de drempelbedragen? Wat zou u adviseren?

Antwoord

27 december 2017

Voor het in aftrek mogen brengen van BTW op eten en drinken geldt dat deze niet in aftrek kan worden gebracht als het gaat om eten en drinken die wordt genuttigd in een horecagelegenheid, of als het gaat om een situatie waarin een cateraar het eten en drinken verzorgt in een ruimte die speciaal daarvoor is ingericht, zoals een gehuurde ruimte. De BTW op eten en drinken die op uw eigen locatie wordt genuttigd kan in aftrek worden gebracht, maar wanneer de drempelbedragen worden overschreden zal deze BTW moeten worden gecorrigeerd. Het bijhouden van de drempelbedragen is onontkoombaar wanneer u de BTW op eten en drinken, kerstgeschenken, relatiegeschenken en dergelijke in aftrek wilt brengen. Als u geen berekening van de drempelbedragen in uw administratie bijhoudt, zal de Belastingdienst bij een eventuele controle de door u in aftrek gebrachte BTW op de betreffende uitgaven voor personeel en relaties corrigeren. Als u in 2018 de BTW op eten en drinken en andere uitgaven voor personeel en relaties in aftrek wilt brengen zult u daarom de drempelbedragen per persoon bij moeten houden. Als de bevoordeling per persoon niet meer dan € 227 betreft, hoeft de BTW aan het einde van het jaar niet te corrigeren. Als de drempel van € 227 per persoon wordt overschreden moet de BTW worden terugbetaald.

Let erop dat bij het verstrekken van eten en drinken aan uw personeel een opslag van 25% moet worden gerekend. Als uw personeel een eigen bijdrage betaalt dan mag deze hierop in mindering.

----------------------------------------------

Deze vraag is beantwoord door:

Carola van Vilsteren - Van Vilsteren BTW advies

Bijlagen bij dit antwoord

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • BTW berekenen bij betalingskorting?

    Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

  • Moeten we BTW berekenen over de VOG?

    Onze opdrachtgever betaalt de kosten van een VOG (Verklaring omtrent gedrag) rechtstreeks aan de gemeente. Maar wij als payrollorganisatie houden dit bedrag in bij de...

  • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

    In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Willem van Kasteren

Belastingadviseur

WVK Belastingadvies
Adviseur is nu beschikbaar