Hoe zetten wij een personeelsvereniging op?

Wij zijn geïnteresseerd in het opzetten vaneen personeelsvereniging:

 1. We hebben 12 medewerkers op de loonlijst, alleen werkzaam in Nederland. De interesse voor de vereniging moeten we nog peilen onder de werknemers, maar er speelt wel de behoefte om meer activiteiten met elkaar te ondernemen.
 2. Wat moeten we administratief in orde brengen om een vereniging op te zetten? Wie moeten we aanstellen? Wat moeten we vastleggen?
 3. Heeft een personeelsvereniging een eigen administratie? Mag alles wat we willen organiseren vanuit de personeelsvereniging onbelast plaatsvinden? Hoeveel zijn wij verplicht als werkgever in de personeelsvereniging te storten?

Antwoord

9 januari 2018

 1. Het is inderdaad verstandig om het animo te peilen voordat er van alles in het werk wordt gesteld om zo’n vereniging op te richten.
 2. Een stichting moet via een oprichtingsakte bij de notaris worden opgericht. Meer informatie kunt u op Notaris.nl vinden.
 3. Inderdaad heeft de personeelsvereniging een eigen administratie, waarvoor de penningmeester verantwoordelijk is. Doorgaans vormen personeelsleden zelf het bestuur van de vereniging en sponsort de werkgever. De werkgever mag niet meer in de personeelspot stoppen dan de werknemers zelf doen, dus als dat de helft is, zit de ondernemer altijd goed.

De onbelaste bijdrage moet aan een paar voorwaarden voldoen:

 • De personeelsvereniging moet onafhankelijk zijn.
 • De vereniging mag geen uitkeringen of verstrekkingen doen aan werknemers.
 • De werkgever mag niet meer bijdragen aan de kas van de personeelsvereniging dan de werknemers.
 • Minimaal driekwart van de werknemers van dezelfde locatie mogen deelnemen.
 • Er wordt op incidentele basis iets georganiseerd wat als ondergeschikte voorziening gezien kan worden voor de werknemers. Een feestje bijvoorbeeld.

De bijdrage aan de personeelsvereniging gaat echter wel van het beschikbare WKR-budget af (dat is 1,2% van de loonsom). Eventuele overschrijding van het budget wordt belast met 80%.

------------------------------

Deze vraag is beantwoord door:

Radboud Hafkenscheid - MZLeeuw

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Vereniging?

Frans Jacobs

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en professionele vaardigheden

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar