Hoe zit het met samenloop LIV met andere regelingen?

 Is er al meer bekend over samenloop van het lage-inkomensvoordeel (LIV) en en andere belastingskortingen, zoals de premiekorting? 

Antwoord

12 oktober 2016

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) gaat in per 1 januari 2017. Het LIV is bedoeld om de mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt passende ondersteuning te bieden, zodat werkgevers ze sneller een kans geven. Het LIV geldt ook voor mensen in beschut werk en WSW’ers. De werkgever ontvangt een tegemoetkoming voor de werknemers die tussen 100% en 125% van het wettelijk minimumloon per uur verdienen:

  • voor werknemers die tussen de 100% en 110% van het minimumloon verdienen, krijgt de werkgever maximaal € 2.000 per werknemer per jaar.
  • voor werknemers die tussen de 110% en de 125% van het minimumloon verdienen, krijgt de werkgever maximaal € 1.000 per werknemer per jaar.

Verder geldt als voorwaarde dat de werknemer minimaal 1.248 verloonde uren in dat kalenderjaar heeft en dat hij nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Het LIV kent geen maximumduur en is van toepassing zolang iemand aan de voorwaarden voldoet.

Het loonkostenvoordeel (LKV) is de vervanging van de mobiliteitsbonus en gaat in vanaf 2018. Werkgevers kunnen niet voor dezelfde werknemer Loonkostenvoordeel  én LIV ontvangen.

Alleen voor het jaar 2017 kan de werkgever in aanmerking komen voor zowel het LIV als de bestaande premiekorting doelgroep banenafspraak.

Vanaf 2018 is het LKV van toepassing gedurende de eerste drie jaar van het dienstverband. Daarna kan de werkgever voor betrokkene recht hebben op LIV. Tenminste, als betrokkene voldoet aan de voorwaarden van tenminste 1.248 verloonde uren op jaarbasis, nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt en minder verdient dan 125% van het minimumloon. 

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Lage-inkomensvoordeel
    • Videocollege 8 minuten

    Het lage-inkomensvoordeel (LIV) is onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL). Werkgevers ontvangen deze tegemoetkoming als zij werknemers in dienst hebben met een salaris...

Heeft u een vraag over Lage-inkomensvoordeel (LIV)?

Henk ten Hove

Senior Salarisadviseur

216 Accountants
Adviseur is nu beschikbaar