Hoe zit het nu met het portretrecht?

Foto’s zijn een belangrijk communicatiemiddel voor ons bedrijf. Regelmatig laten wij nieuwe kiekjes schieten door de huisfotograaf. In de overeenkomst is duidelijk geregeld bij wie het eigendom en de auteursrechten op de foto’s liggen. Mijn collega beweert nu dat de ingehuurde modellen vanwege het portretrecht zonder toestemming de foto’s mogen gebruiken en verspreiden. Dat kan toch niet zomaar?

Antwoord

17 april 2015

Op het moment dat u een fotograaf inhuurt om kiekjes van mensen te schieten, krijgt u te maken met het auteursrecht én het portretrecht. De auteursrechten liggen bij de fotograaf. Hij kan u dus toestemming geven om de foto’s te gebruiken.

Graag

Het wordt allemaal iets ingewikkelder als er personen zijn afgebeeld. U mag de foto’s dan niet zomaar publiceren. Zelfs niet als de fotograaf daar toestemming voor heeft gegeven. De afgebeelde personen hebben namelijk portretrecht. Als een foto in opdracht is gemaakt, heeft de geportretteerde het recht om kopieën voor eigen gebruik te maken van de afbeelding. Betekent dit dat uw modellen zomaar mogen doen met de foto’s wat zij willen op basis van het portretrecht? Nee. De foto publiceren mag bijvoorbeeld weer niet. En als er meerdere personen op de foto staan, moeten die toestemming van elkaar hebben om een kopie te mogen maken. Ook is de fotograaf niet verplicht om mee te werken als een geportretteerde besluit om de foto’s te kopieren. De fotograaf hoeft dus niet de digitale bestanden op te sturen omdat het model graag wat kopietjes wil maken. U zult met de modellen duidelijke afspraken moeten maken. U moet toestemming verkrijgen om de foto’s te mogen publiceren. Anders zou de geportretteerde in theorie plots kunnen besluiten dat u de foto’s niet mag publiceren. Om onduidelijkheden te voorkomen, kunt u het beste zorgen voor expliciete toestemming, bijvoorbeeld een getekend contract waarin staat dat het model akkoord gaat met publicatie. 
Op zich telt impliciete toestemming ook. Op het moment dat u een model inhuurt voor het maken van foto’s, is het voor die persoon duidelijk dat die kiekjes voor commercieel gebruik zijn. Toch kunt u maar beter voor de veiligste oplossing kiezen en schriftelijke toestemming regelen. Zo voorkomt u vervelende discussies achteraf.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

 • Waar is de jongere vrijwilliger?

  Onze vereniging krijgt vooral hulp van oudere vrijwilligers, terwijl we ook veel jonge leden hebben. Graag betrekken we deze groep hierin meer, maar hoe bereiken we hen?

 • Hoe kom ik aan AdWords-sterren?

  Bij sommige AdWords-advertenties zie ik sterren staan. Die staan voor de goede beoordeling van klanten. Ik zou ook graag klantbeoordelingen in mijn advertentie willen....

 • Wel of niet de concurrent aanvallen?

  Wij zijn in het afgelopen jaar veel klanten verloren aan één concurrent in het bijzonder. Nu ligt er een plan om ons product met dat van de concurrent te...

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Online marketing
  • Videocollege 29 minuten

  Als u een website heeft, wilt u natuurlijk graag dat mensen deze bezoeken. U kunt natuurlijk adverteren via de traditionele printmedia, maar tegenwoordig zijn er efficiëntere middelen....

Heeft u een vraag over Marketingkanalen?

Richard van Berkel

Directeur en adviseur

LVB Networks
Adviseur is nu beschikbaar