Hoeveel preventiemedewerkers ­moeten we aanstellen?

We hebben op het moment één preventiemedewerker rondlopen in onze organisatie. We vragen ons af of dit niet te weinig is voor een productiebedrijf met ruim 400 medewerkers. Welke regels gelden hiervoor?

Antwoord

14 april 2015

Elke organisatie moet in ieder geval één preventiemedewerker hebben. Bij organisaties met maximaal 25 werknemers mag de werkgever de rol van preventiemedewerker vervullen. In principe voldoet uw organisatie dus aan de wettelijke verplichtingen. De preventiemedewerker moet zich bezighouden met het (mede) opstellen en uitvoeren van de RI&E.

Omvang

Hij moet de medezeggenschap van advies voorzien over het arbobeleid en nauw met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging samenwerken over te nemen arbomaatregelen. Ook moet hij helpen deze maatregelen uit te voeren. Gezien de omvang van uw bedrijf kan het zijn dat uw preventie­medewerker dan wel heel veel taken heeft. In zo’n geval kan het verstandig zijn om meer preventiemedewerkers aan te stellen. U moet er dan wel voor zorgen dat zij allemaal voldoende tijd krijgen om hun preventietaken uit te voeren. Verder moeten preventiemedewerkers voldoende deskundigheid en ervaring hebben om de preventietaken goed uit te kunnen voeren. Dit komt er in de praktijk op neer dat u moet zorgen voor training en opleiding voor uw preventiemedewerkers. Als u tot deze investering bereid bent, is extra preventiemedewerkers aanstellen zeker een slimme zet. Ze kunnen de taken dan onderling verdelen.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Preventiemedewerker?

Jo Weerts

Trainer en presentator

JWinfotainment
Adviseur is nu beschikbaar