Ik kan de bijlage bij een e-mail niet openen, wat is er aan de hand?

Antwoord

17 november 2010

Twee van de belangrijkste oorzaken van dit probleem zijn

 • Het bijgevoegde bestand is gemaakt met een programma waarover u niet beschikt.
 • De beveiligingsinstellingen van uw e-mailprogramma blokkeren bepaalde bestandsindelingen.

In het eerste geval kunt u de afzender van de mail verzoeken u een versie van het bestand te sturen die u wel kunt openen met een bij u geïnstalleerd programma. Vaak voorkomend probleem is dat u een bestand met de indeling van de nieuwste Office-programma’s krijgt toegestuurd, terwijl u nog met een oudere Officeversie werkt. Er zijn trouwens ook conversiehulpmiddelen voor die oudere versies beschikbaar zodat u er ook de nieuwe indeling kunt openen (zoek eens op de Microsoftsite, waar een tool beschikbaar is). In het tweede geval is er meestal sprake van regels in de mailfilters (of in de firewall) die bestanden met een bepaalde uitgang blokkeren in verband met besmettingsgevaar door malware. Schakel die (eventueel tijdelijk) uit, als u zeker weet dat de bijlage geen schade kan toebrengen aan uw systeem.

Gebruik bij uitwisseling van bestanden het relatief veilige pdf-formaat. Dat is in ieder geval te lezen met de algemeen gebruikelijke toepassing Adobe Reader.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

 • Hoe verwijder je Software Manager?

  Onlangs dook een pop-up op met de naam Software Manager en met een vreemde inhoud: een webpagina die niet opgehaald kan worden. Lijkt me niets zinvols, dus wil ik het...

 • Is er een alternatief voor PowerPoint?

  Mijn werknemers en ik hebben een smartphone, iPhone en tablet. Zijn er alternatieven voor PowerPoint om onderweg eenvoudig een presentatie in elkaar te zetten?

 • Wat zijn de PowerPoint-alternatieven?

  Ik houd geregeld presentaties. Daar gebruik ik zonder nadenken PowerPoint voor. Maar eigenlijk vind ik PowerPoint-presentaties maar saai. Zijn er goede alternatievenvoor...

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Softwaretips?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar