Worden alle arbeidsgehandicapten en medewerkers met een structurele functionele beperking geregistreerd in het doelgroep register van het UWV?

Is het nog nodig om nieuwe medewerkers, na twee maanden dienstverband een brief te sturen om een eventuele status arbeidsgehandicapt (AGH) of Structureel Functioneel Beperkt (SFB) vast te kunnen stellen? Of worden alle arbeidsgehandicapten en medewerkers met een structurele functionele beperking geregistreerd in het doelgroepregister van het UWV?

Antwoord

2 mei 2017

Het is zeker nodig om dit na twee maanden dienstverband bij de medewerkers uit te vragen. Artikel 38b Ziektewet zegt dat een werknemer dit moet beantwoorden als zijn werkgever daarom vraagt. Dit vraagt dus een actieve houding van de werkgever. In het doelgroepregister staan namelijk alleen maar degenen die onder de doelgroep van de Participatiewet vallen en die niet zelfstandig in staat zijn om met een drempelbaan het minimumloon te verdienen (dus geïndiceerd door het UWV).

De arbeidsgehandicapten doelgroep en de doelgroep van personen met structurele functionele beperkingen is veel groter. Denk bijvoorbeeld aan onder andere de personen met een WAO-, WAZ- en WIA-uitkering. Maar ook mensen die bij de WIA-keuring van het UWV zijn geweest maar minder dan 35% arbeidsongeschikt waren, die niet meer bij de oude werkgever konden blijven, het oude werk niet meer konden doen en die ook in week 93 nog geen nieuwe dienstbetrekking hadden gevonden. Hierbij geldt ook voor hen de no-riskpolis en de mobiliteitsbonus.

-----------------------------

Deze vraag is beantwoord door:

Marjol Nikkels - CS Opleidingen

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Participatiewet?

Marjol Nikkels

Specialist Sociale Wetgeving

CS Opleidingen
Adviseur is nu beschikbaar